IPT laksana PdP sepanjang PKP

 

Semua institusi pendidikan tinggi (IPT) kelolaan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dikehendaki meneruskan pengajaran dan pembelajaran (PdP) secara dalam talian sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula hari ini hingga 7 Jun depan.

Kementerian itu menjelaskan, keputusan itu dibuat melalui Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal Majlis Keselamatan Negara semalam.

"Semua aktiviti PdP secara bersemuka tidak dibenarkan kecuali kepada enam kategori pelajar yang berkeperluan.

"Peperiksaan antarabangsa, badan profesional dan aktiviti penyelidikan yang memerlukan kemudahan makmal di IPT juga dibenarkan mengikut prosedur operasi standard (SOP) IPT berkenaan.

"Pelajar IPT berkeperluan yang pulang sempena cuti Aidilfitri dibenarkan kembali semula ke kampus berdasarkan tarikh dan SOP yang diumumkan dengan menggunakan surat kebenaran pergerakan merentas negeri atau daerah dari IPT masing-masing," kata KPT dalam kenyataan, hari ini.

Selain itu, KPT menegaskan, pergerakan pensyarah atau tenaga pengajar bagi tujuan PdP juga dibenarkan dengan pengesahan daripada KPT atau IPT berkaitan. 

"Pelajar diingatkan sentiasa mematuhi SOP atau arahan dikeluarkan pihak berkuasa dari semasa ke semasa," kata KPT.

Sumber : Berita Harian

 

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.