10 Mac 2022

Kakitangan awam kematian suami, isteri dibenar bekerja dari rumah


 Berkuat kuasa hari ini, semua ketua jabatan diwajibkan membenarkan pegawainya yang baru kematian suami atau isteri untuk Bekerja Dari Rumah (BDR) sebaik sahaja tempoh tiga hari Cuti Tanpa Rekod (CTR) tamat.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA), Datuk Mohd Shafiq Abdullah berkata penambahbaikan peraturan itu dilaksanakan melalui Dasar BDR yang diperuntukkan melalui Pekeliling Perkhidmatan Sumber Manusia (MyPPSM) Ceraian SR.4.1.2 : Dasar Bekerja Dari Rumah.

Katanya, penambahbaikan peraturan berkenaan juga selaras dengan hasrat kerajaan untuk memberi perhatian dalam aspek kebajikan pegawai perkhidmatan awam.

"Tempoh pemberian BDR ini hendaklah yang bersesuaian dan tidak melebihi dua minggu termasuk Hari Kelepasan Mingguan, Hari Rehat Mingguan, dan Hari Kelepasan Am tertakluk kepada pertimbangan Ketua Jabatan," katanya.

Beliau berkata demikian dalam surat edaran Penambahbaikan Dasar BDR bagi pegawai perkhidmatan awam, bertarikh hari ini.

Tambahnya, dalam tempoh BDR itu, ketua jabatan perlu menetapkan tugasan yang bersesuaian kepada pegawai berkenaan serta memantau pelaksanaan tugasan yang diberikan.

Sumber dari Berita Harian

0 Comments:

Catat Ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.