Khamis, April 21, 2022

Aplikasi pintar kesan jangkitan Covid-19

 


Sekumpulan saintis membangunkan sebuah  aplikasi telefon pintar yang boleh mengesan sama ada seseorang itu telah dijangkiti virus Covid-19, lapor portal berita MailOnline

Aplikasi dinamakan ResApp itu menggunakan teknologi kepintaran buatan (AI)  untuk menganalisis bunyi batuk seseorang. Aplikasi itu dikatakan mempunyai ketepatan sebanyak  92 peratus.

“Skala besar bagi pandemik global ini  bermaksud kita memerlukan lebih banyak alat diagnosis  yang boleh mengimbangi kebergantungan kepada ujian antigen pantas dan tindak balas rantaian polimerase transkripsi balikan (PCR).

“Penggunaan ResApp secara meluas dapat mengurangkan keperluan ujian saringan antigen pantas dan PCR.

“Dalam masa sama, kita masih mengekalkan kawalan penyakit yang diperlukan untuk menguruskan impak Covid-19,” kata ahli Lembaga Penasihat Saintifik Covid-19 ResApp, Profesor Catherine Bennett.

Ujian bagi menilai keberkesanan aplikasi tersebut telah dijalankan terhadap  741 individu di Amerika Syarikat dan India, termasuk 446 yang dijangkiti Covid-19.

Sumber dari Berita Agensi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.