Tragedi tanah runtuh Batang Kali


 

Seramai 51 individu dewasa dan 30 kanak-kanak mendaftar untuk bermalam di tapak perkhemahan ​​​​di ​Father's Organic Farm, Gohtong Jaya, Batang Kali, yang mengalami tanah runtuh, awal 16 Disember 2022.

Perkara itu dinyatakan individu bertanggungjawab di tapak perkhemahan terbabit yang hanya ingin dikenali sebagai Chang.

"Jumlah itu terdiri daripada mereka yang telah mendaftar di tapak perkhemahan," katanya kepada BERNAMA ketika dihubungi.

Bagaimanapun, beliau tidak pasti jik ada kanak-kanak berusia bawah empat tahun di tapak perkhemahan kerana mereka tidak perlu mendaftar dan hanya kanak-kanak berumur antara empat hingga 12 tahun perlu mendaftar.

Chang berkata, mereka yang berkhemah kebanyakannya mempunyai pertalian keluarga dan tidak membabitkan kumpulan pelajar atau universiti.

Laporan awal media menyebut kira-kira 100 orang berada di tapak perkhemahan itu yang dikhuatiri terperangkap dalam kejadian tanah runtuh berketinggian 30 meter berhampiran ladang organik berkenaan.

Setakat jam 11 pagi tadi, seramai 53 mangsa telah dibawa keluar dari tempat kejadian manakala sembilan orang disahkan maut dalam kejadian itu.

Operasi mencari dan menyelamat masih diteruskan di lokasi kejadian. – BERNAMA

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.